Handleiding

Wat betekent energielabel a bij lampen?

Lampen met een energielabel A, A+ of A++ gebruiken een stuk minder stroom. Hierdoor gaat uw energierekening..

LEES VERDER »

Voeding led strips: welke heb ik nodig?

Welke voeding heb ik nodig voor mijn led strip? De benodigde voeding voor je led strip hangt af van…

Ledstrip knippen / ledstrip inkorten

Ledstrip knippen / ledstrip inkorten Je kunt zelf een led strip knippen om deze in te korten. Je koopt led strips altijd…

 

Lampen met een energielabel A, A+ of A++ gebruiken een stuk minder stroom. Hierdoor gaat uw energierekening omlaag. Uw stroomverbruik door lampen kan zelfs gehalveerd worden bij vervanging van gloeilampen en of halogeenlampen door led lampen.

Het energie label van uw lamp geeft dus aan hoe zuinig uw lampen zijn. Tegenwoordig hebben bijna alle lampen een energie label. Energie label A++ is het zuinigst en energie label E is het minst zuinig. Altijd zoeken naar A++ dus!

Ledlampen zijn over het algemeen het zuinigste en Halogeen- en gloilampen het minst zuinig. Naast een energie label is er op de verpakking van lampen ook vaak andere informatie te vinden. Zoals het vermogen (Wattage) van de lamp, het aantal branduren van de lamp en de lichtopbrengst van de lamp.

 

Welke voeding heb ik nodig voor mijn led strip?

De benodigde voeding voor je led strip hangt af van het stroomverbruik van de led strip. De voeding moet het maximale stroomverbruik aan kunnen. Daarom gaan wij bij het kiezen van een voeding voor een led strip altijd uit van het maximale verbruik van een led strip, ondanks dat het stroomverbruik vaak minder is bij bepaalde kleuren of bij gedimd licht.

Op de voeding staat een maximale belasting. Met een klein rekensommetje kun je uitrekenen welke voeding je nodig hebt.
Je vermenigvuldigt het aantal meter led strip met het vermogen (aantal Watt) per meter van de led strip.
Tel daar 10% bij op.
Deel de uitkomst door het voltage van de led strip. Je komt uit op de benodigde stroomsterkte (Ampère) voor de voeding.

VOORBEELD Je koopt een type 5050 RGB led strip, 30 leds per meter, 12 volt, 5 meter lang.

5 (meter) x 7,2 (Watt) = 36
36 x 1.10 (10%) = 39,6
39,6 / 12 (volt) = 3,3

Boven de 5 meter is het niet meer mogelijk om de 12v led strip aan te sturen met 1 voeding. Het RGB signaal wordt te zwak, waardoor de led strip tegen het eind van de strip kleurverschil vertoont. Bij 24v led strips is de maximale lengte voor 1 voeding 10 meter.

Ledstrip verlengen

Dit probleem lossen we op door na de 5 meter (10 meter bij 24v) een RGB led strip versterker te plaatsen. Deze versterker wordt opnieuw gevoed door een voedingsadapter en versterkt dus het RGB signaal. Op deze manier kan je oneindig lange led strips maken. Je moet alleen zorgen dat je over meerdere stopcontacten beschikt of een zware transformator.

Ledstrip knippen / ledstrip inkorten

Je kunt zelf een led strip knippen om deze in te korten. Je koopt led strips altijd per meter. Maar wat nu als je bijvoorbeeld 4,9 m led strip nodig hebt? Geen punt! Hoewel led strips worden gekocht per meter, is het ook mogelijk om er een aantal centimeter vanaf te halen. Dit kan door de ledstrip te knippen op een van de koperen knipmarkeringen. Deze zitten, afhankelijk van het type led strip, om de 5 of 10 cm. Om de 50 cm zitten zilverkleurige laspunten. Ook daarop kan geknipt worden. Gewoon, met een simpele huis-tuin-en-keuken schaar.