Informatie over LED

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie over de led chips, welke momenteel voor de consumenten en zakelijke markt beschikbaar zijn.

Types SMD Chips

Het getal achter SMD duidt in eerste instantie op de afmetingen van de SMD. Dit betekend dat de led chip met SMD5050 een formaat heeft van 5.0 x 5.0 mm. Bij SMD3528 zal dit dus 3.5 x 2.8mm zijn. Zo kunt u dus aan de hand van het getal, de grootte van de ledchip bepalen.

 
SMD LED Afmetingen (mm) Vermogen (watt) Flux (lumen) Intensiteit (candela) Straalhoek (graden) Heatsink Efficacy (min.) Efficacy (max.)
5730 5.7 x 3.0 0.5 45-55 15-18 120 Nee 90 110
5630 5.6 x 3.0 0.5 40-55 18.4 120 Nee 80 110
5050 5.0 x 5.0 0.2 16-18 5.1-5.75 120 Nee 80 90
2835 2.8 x 3.5 0.2 20-26 8.4-9.1 120 Ja 100 130
3528 3.5 x 2.8 0.06 5.4 3 120 Nee 80 90
3020 3.0 x 2.0 0.06 5.4 2.5 120 Nee 80 90
3014 3.0 x 1.4 0.1 Oct-13 2.1-3.5 120 Ja 100 130

 

De SMD types van Ledstripfabriek

Ledstripfabriek gebruikt op dit moment een viertal SMD types voor haar ledverlichting strips.

    1. SMD5050
    2. SMD3528
    3. SMD2835
    4. SMD5630

Betekenis RGBW & RGBWW
RGBW bevat dezelfde LED chips als RGB, maar heeft ook een extra LED chip warm wit. Hierdoor kunt u meer kleurencombinaties realiseren.
RGBWW of RGB+CCT bevat dezelfde LED chip als RGBW, maar heeft ook een extra LED chip koud wit. Hierdoor heeft u dus nog meer (vrijwel alle) mogelijkheden in de kleurencombinaties

Betekenissen IP rating
Betekenis Internal Protection Rating(IP=beschermlaag)
De IP rating geeft de beschermlaag aan. Een IP klasse is een tweecijferige aanduiding. Het eerste cijfer (minimaal 0 en maximaal 6) informeert over de bescherming tegen aanraking van stroom voerende onderdelen en het binnendringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfer (minimaal 0, maximaal 8) informeert over de bescherming tegen het binnendringen van water.

IP20: de LED Strip met een IP 20 rating heeft geen beschermlaag tegen water en/of vocht en is dus primair bedoeld voor binnengebruik in droge ruimtes.
IP65: de LED Strip met een IP 65 rating is stofdicht en kan tegen waterstralen. Zo kunt u de LED Strip besproeien. Ook geschikt voor buitengebruik (o.a. dakrand, verranda of terras). Let op! U kunt deze ledstrip niet volledig blootstellen aan regen.
IP67: de LED Strip met een IP 67 rating is stof en waterbestendig zodat deze ondergedompeld kan worden (max 30 minuten op 1 meter diepte).
IP68: de LED Strip met een IP 68 rating is het meest beschermd van alle IP waarden. IP68 is drukwaterdicht en stofdicht. Ideal voor bijvoorbeeld in uw aquarium, zwembad, vijver etc.

         

Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur geeft aan of het licht warm, wit of koel licht weergeeft en wordt meestal uitgedrukt in de eenheid van Kelvin (K). De kleurtemperatuur van een lichtbron voor wit licht is gedefinieerd als de temperatuur van een hypothetisch zwart lichaam waarvan het uitgestraalde licht dezelfde kleurindruk geeft als de lichtbron.

• Een LED chip met 3000 (K) Kelvin produceert Warm Wit licht.
• Een LED chip met 4000 (K) Kelvin produceert Helder Wit licht.
• Een LED chip met 6000 (K) Kelvin produceert Koud Wit licht.

Hoe hoger de Kelvin waarde (4000-6000) des te kouder en lichter de verlichting zal ogen. Vica Versa zal bij een lager Kelvin waarde 00) het licht meer warmer en geler ogen.

Wanneer kies je voor een ledstrip?

Ledstrips worden tegenwoordig gebruikt voor het verlichten van ruimtes in bedrijven en woningen. Led verlichting is gemakkelijk te monteren, ook zorgt de LED verlichting voor een hoge lichtopbrengst gekoppeld aan een laag energie verbruik. Bij het kiezen van een soort ledstrip zijn er enkele zaken van belang. De medewerkers van Ledstripfabriek hebben een filter optie gemaakt, waarmee je een keuze kunt maken naar uw eigen wensen. Wij leveren bij alle soorten LED verlichtingen diverse accessoires, zoals koppelstukken, connectoren, voedingskabels en voedingsadapters. In onze Instructie video pagina kunt u zien hoe u een LED product monteert, installeert of aanpast naar uw eigen wensen.

Soorten ledstrips?
De eerste stap is het bepalen van de ledstrip type. Er zijn ledstrips in onze aanbod voor binnen en buitenhuis. De types die voor buiten geschikt zijn beter bestand tegen regen en wind. Type IP65 is spatwaterdicht en type IP 68 is waterdicht. Ook is van belang het aantal lument(lichtopbrengst) die je voor de betreffende ruimte nodig hebt. In de specificatie van elke product kunt u het aantal lumen per product bekijken, hiermee kunt u een schatting maken van de lichtopbrengst met betrekking tot de oudere type halogeen lampen.

Montage ledstrips?
Ledstrips kunnen gemakkelijk gemonteerd worden door middel van de zelfklevende lijmlaag. Let wel op dat de betreffende ruimte stofvrij is voordat u de ledstrip bevestigt. In onze accessoires pagina kunt u ook clips kopen om ledstrips aan wanden of plafonds te bevestigen. Binnenkort zullen wij ook ledstrip profielen gaan leveren, hiermee kunt u de ledstrips gemakkelijk inbouwen en bevestigen aan wanden, plafonds, vloeren of traptreden.

Kleur en lengte van de ledstrip?
Alle modellen Ledstrips zijn gemakkelijk in te korten. In onze instructie video pagina kunt u een howto video bekijken en zo gemakkelijk een ledstrip zelf aanpassen naar uw eigen wens. Ledstrips bestaan uit de kleuren warm, helderwit & koudwit. Ook zijn er Ledstrips te verkrijgen in de kleuren rood, groen, blauw, oranje, geel, roze en paars. Naast deze kleuren is er ook de model RGB, hiermee kan je met een draadloze controller (WiFi/Bluetooth) de ledstrip instellen op elke gewenste kleur. De RGB model heeft rode, groene en blauwe led chips. De RGBW model bevat naast rode, groene en blauwe ook witte led chips om wit licht te kunnen weergeven. Dit is handig als je alleen wit licht wilt hebben zonder een ander kleur in de betreffende ruimte.

Voeding en adapter?
Voor het aansluiten van ledstrips heb je natuurlijk een spanningsbron nodig. De meeste ledstrips werken op 12V en 24V ook zijn er voor hele lange lengtes 230V ledstrips in onze aanbod. Bij elk type ledstrip staat de benodigde vermogen aangegeven in (Watt) en voedingsspanning (Volt). U dient de juiste voedingsadapter te kiezen die aan die waarden voldoen. Neem altijd een iets sterkere voeding dan aangegeven zodat u marge heeft, dit zorgt ervoor dat de adapter niet overbelast wordt.

Ledstrip controller?
Draadloze controllers bestaan in twee varianten genaamd de WiFi (app) en Bluetooth Controllers Je kunt met de controller de helderheid, kleuren en voorgeprogrammeerde lichteffecten instellen. Er kunnen meerdere zones in geprogrammeerd worden, zodat u direct een programma kunt opstarten met een druk op de knop. Dit is ideaal om feestelijke sfeer te creëren in een ruimte.

Vragen of advies?
Heb je vragen over onze LED producten ? Bel ons dan op 075-2073003 of neem contact op met onze klantenservice via onze contact pagina.